tiistai 17. tammikuuta 2012

Voiko ruokavalio parantaa?

Lienen valmis käsittelemään ruokavalion merkitystä psoriasiksen kannalta. Ensi alkuun on varmasti hyvä arvioida lyhyesti tämänhetkistä ruokavaliotani. Syön monipuolisesti tuoretta, kevyttä ravinteikasta kotiruokaa, ja runsaasti ravintoloissa ympäri Helsinkiä. Olen etnisten ruokien fani ja herkuttelijasyöppö. Pidän enemmän suolaisesta kuin makeasta. Ja siis syksyllä olin niin stressaantunut, että laihduin monta monta kiloa hyvin lyhyessä ajassa, ja voin jonkin aikaa todella huonosti. Ennen söin iloisesti päälle 2000 kcal päivittäin, vaikka teenkin suurimmaksi osaksi istumatyötä, mutta kulutan huitomiseen vähintään kolminkertaisen määrän energiaa normaaliin tallaajaan verrattuna. Olin energiapakkaus, joka söi paljon hyvää ruokaa. Nyt olen väsynyt energiapakkaus.

Ruokavalioni kulmakiviä ovat seuraavat tuotteet:

  • kurkku
  • tomaatti
  • salaatit
  • paprika
  • kaalit
  • pavut ja linssit
  • juurekset (lanttu, nauris, porkkana, selleri yms.)
  • sipuli
  • täysjyväohra
  • täysjyväpasta (melko vähän)
  • quinoa
  • maustamaton jogurtti
  • kana- tai kalkkunafilee
  • paistijauheliha (harvoin)
  • täysrukiinen, runsaskuituinen ruis- tai kauraleipä
  • näkkileivät ja hapankorput
  • leseet (puuro <3 )
  • kananmunat
  • raejuusto
  • mausteet
  • Valion Plus -maito (juon vähän, noin litran viikossa)
  • hedelmät
  • omatekoiset etikkakurkut
Näiden tiedän olevan minulle enemmän tai vähemmän haitallisia, mutta käytän tuotteita paljon:

  • sokerittomat mehukeitot (lisäaineita)
  • Sweet Chili -kastike
  • ketsuppi, sinappi
  • muut runsaasti lisäaineita sisältävät maustekastikkeet
  • liemikuutiot
  • etikkapepperonit (ne vihreät, tunnustan ajoittaisen riippuvaisuuden)
  • juustot (erityisesti feta, vuohenjuusto)
  • sokerittomat limut (n. 3 - 6 litraa viikossa)
  • tuoremehu (paljon energiaa, huonoa hampaille)
  • purukumi

Näitä syön joskus, vaikkei pitäisi

  • sipsit (yritän kovasti vähentää)
  • karkit
  • suklaa
  • vaalea leipä
  • nakit
  • paahtoleipä
  • pasteijat (todella harvoin)
  • KAHVI (todella usein)
  • keksit

Haluaisin syödä enemmän, tykkään, muttei tee yleensä mieli

  • marjat
  • pinaatti
  • keitot ylipäänsä
  • kala
  • siemenet, pähkinät
  • kuivatut hedelmät

Kokkaan paljon kotona, lähinnä kasvisruokaa. En syö aamupalaa, enkä haluakaan: viikonloppuaamujen brunssit ovat poikkeus tähän. Syön ulkona lounaan 1 - 3 kertaa viikossa ja illallisen 1 - 3 kertaa viikossa, eli keskimäärin 4 ateriaa/viikko. Budjettini kestää ulkonasyömisen juuri ja juuri kun olen ollut alkoholittomalla linjalla. Ulkona syön eniten etnisissä ravintoloissa, esimerkiksi sushia, nepalilaista tai thaimaalaista, ja joskus nappaan mukaan patongin Subwaystä tai Café Picnicistä.

Kahvilakon aloitin tiistaina viikko sitten, mutta olen käytönnässä korvannut kofeiinivajeeni vetämällä teetä huiviin kuin hullu. Ja nimenomaan mustaa teetä, runsaasti hunajoituna. En aio lopettaa kahvinjuontia lopullisesti, kunhan vain kokeilen kahvittomuuden vaikutuksia ihooni, ja todennäköisesti pyrin korvaamaan edes suurimman osan kahvinjuonnistani vihreällä teellä ja yrttisekoituksilla, jotka edesauttavat vireystilani tasapainottamista ja lisäävät vastustuskykyäni jne jne.

Tänään olen nauttinut vain vihreää teetä ja koetan pitää kyseisen linjan muutaman viikon ajan. Jälleen kerran ihmeellisen helposti olen voinut luopua kahvista ja liiasta kofeiinista. Oloni on ollut jopa pelottavan harmoninen.

Pilkut ovat ja pysyvät, ja siis punoittavat helakoina ilmeisesti viime viikon alkoholiannoksesta johtuen (arvioni on n. 4 cl viiniä). Olen saanut käsivarsiini muutamia ihania vesikelloja myös, ja epäilen tämänkin reaktion johtuvan alkoholista. Voihan se olla jotain ihan muutakin; kenties olen allerginen nauttimilleni simpukoille. Olivat sen verran kamalan makuisia, että ei haittaa lainkaan.

Olen yrittänyt tutustua erilaisiin dieetteihin lähinnä netin kautta, ja kauhukseni huomaan monen siirtyneen melko äärimmäisiin ruokavalioihin. Kamalaa oli lukea mm. täältä kuinka tietyt aineet voivat toimia "triggereinä" joillekin. Tässä listausta aineista,:

"Coke-a-Cola, red wine, red meat, MSG, chilli, hot spices, junk foods, oily foods, berries (such as strawberries) tomato, most acidic foods and vitamin-c. People with poor diets will likely have much worse psoriasis."

Minullahan on kuitenkin erittäin hyvä, kuitupitoinen ja vihannespainotteinen perusruokavalio. Pitääkö luopua kaikesta kivasta, vai olenko minä kenties jo ruokavaliomuutoksen tuoman avun ulkopuolella? Voiko luopuminen olla minulle todella avuksi? Ja haluanko oikeasti luopua kahvista, punaviinistä, chilistä, greipeistä ja mansikoista, jotta laikkuni eivät olisi aivan niin punaisia? Lupaan vaikka syödä simpukoita joka päivä, jos se saa laikkuni katoamaan, mutta en tiedä onko tällä kaikella todella niin merkitystä, jos vaikutus on hyvin vähäinen.

Pohdintaa tulossa lisää myöhemmin. Lisähuomiona vielä, että vihreä tee saa minut voimaan pahoin aina aamuisin. Ei mukavaa. Ympäristö vetänee omat johtopäätöksensä, kun kieltäydyn alkoholista ja kärsin aamupahoinvoinnista. Tervetuloa seitsenjalkainen jälkikasvu!

3 kommenttia:

  1. Moi ja ihana lukea jonkun muunkin psoriasis-juttuja. Olen kokeillut olla ilman ruisleipää nyt syksystä lähtien ja olen todella todella todella todella yllättynyt miten paljon se on vaikuttanut.
    Kyynärpäissäni pitkään olleet suuret ja punoittavat läiskät ovat muisto vain.
    En ole mitenkään suuremmin vaihtanut elämäntyyliä tai muita syömisiäni, joten siksi olen niin varma että ruisleipä psoriasikseni arkkivihollinen.
    Kannattaa kokeilla!!!

    Myös D-vitamiinin syömisellä luulen olleen vaikutusta. Kehotankin myös lisäämään elämääsi D-vitamiinia purkista, jos et sitä jo tee :)

    VastaaPoista
  2. Mun täytyisi vähentää kahvia, juon sitä ihan liikaa. Olen jo töissä oppinut korvaamaan kahvin vihreällä teellä, ja olo on kieltämättä nyt ollut parempi. Kotona ja yliopistolla en vaan vielä osaa kahvitta olla.

    Siemeniä ja pähkinöitä on helppo lisätä ruokavalioon, kun niitä ripottelee aina salaatin sekaan :) Sopiva päiväannos kertyy siten ihan huomaamatta.

    VastaaPoista
  3. Hei Maria ja kiitos itsellesi myös blogistasi; siihen on ollut äärimmäisen mukava tutustua! Ja siis tiedostan todella leivän ja jauhojen merkityksen ruokavaliossani, mutten ole varma pystynkö ruisleivästä kokonaan luopumaan. Se on lempparini, mutta varmasti kokeilen sitäkin, jollen apua mistän muusta saa. Ja D-vitamiinista olen myös lukenut, mutten ole vielä uskaltanut edes siihen ryhtyä! Jollain tasolla sulattelen vielä tuota rajua lääkitystä, ja toivon sen tuovan apua. Tässä vaiheessa voin jo sanoa, ettei apua ole kovinkaan paljoa tullut... Kiitos vinkeistä siis ja tsemppiä ruisleivättömyyteen :)

    Ja Fredrikalle: tuota kahvittomuutta treenailen minäkin kokoajan. Join parhaimmillani 4 suurta n. 0,4 liran kuppia normaalin työpäivän aikana. Nyt olen jo syksyn aikana vähentänyt muutamaan päivittäiseen kuppiin, mutta tämä kokonaan ilman kahvia oleminen on ihmeellisen rankkaan. Ja sis kahvi on todellakin sidottu aina johonkin tiettyyn paikkaan! Sunnuntaiaamut kotona... on hyvin vaikeaa olla kokonaan ilman.

    Siemenet ja pähkinät sopivat mainiosti salaattiin! Kiitos vinkistä. Joskus muistan napostella työpöytäni kulmalta kulhosti manteleita ja rusinoita, mutta yleensä ne ovat minusta jotenkin ärsyttävän makuisia ja huomaan vältteleväni niitä. Salaatti olisi kerrassaan ovela tapa huijata niitä ruokavaliooni :)

    VastaaPoista